UKENS TEMA (Uke 24): Kortbetalinger - Butikk

I dagens sak om kortbetalinger gir vi deg innsikt i hva du trenger for å komme igang med kortbetaling i butikk.


De mest vanlige kredittkortløsningene idag på markedet er Visa og MasterCard med over 6,5 millioner kort i det norske markedet. Fordelen med disse kortene er at man kan bruke de både i Norge og utlandet, på internett og på mobile løsninger. (28 millioner brukersteder).

 

I tillegg til Visa og MasterCard finnes det flere kort som for eksempel:

 

·      Amex

·      Diners

·      UnionPay

·      Maestro

 

For å kunne ta imot betaling med disse kredittkortene kreves det en avtale med en kortinnløser som er agent for kredittkortselskapene. Her tar man som oftest en % som sin godtgjørelse for tjenesten. Mindre andre gebyrer kan forekomme.  

 

Det finnes 5 kortinnløsere i Norge idag:

 

·      Bambora

·      Teller (Har kjøpt Nordea sin kortinnløservirksomhet)

·      Elavon

·      Handelsbanken

·      Swedbank

 

Vi anbefaler å innhente tilbud fra flere for å sammenligne priser og betingelser. Når du skal innhente priser på kortinnløsning er det fint å ha følgende klart:

 

·      Omsetning på kredittkort idag i din bedrift / år

·      Snitt transaksjon

·      Kortmix idag (hvilke kort som brukes i %)

 

BankAxept

De fleste norske bankkort har BankAxept logoen og det betyr at du som brukersted har en avtale med banken din knyttet til transaksjoner. Fordelen med BankAxept er at de tar en rimelig månedspris for sine tjenester + en fast ørespris pr. transaksjon og ikke en % som Visa og MasterCard. Dette gjør løsningen svært kostnadseffektiv. Mellom 80 til 85% av transaksjonene i butikk går idag på BankAxept med unntak av bransjer som har mange transaskjoner fra personer fra andre land.

 

Betalingsterminaler

I tillegg til avtaler med kortselskapene og BankAxept trenger du en betalingsterminal som kan prosessere transaksjonene for ditt brukersted. Det er ulike tilbud i markedet idag og vårt råd er å sjekke flere leverandører før man bestemmer seg.

 

De store aktørene i markedet (med BankAxept støtte) er:

·      NETS

·      PayEx

·      Verifone

·      Bambora

 

Utfordrerne i markedet er iZettle som kan passe for mindre transaksjonsintensive virksomheter. Her har man som sagt ikke støtte for BankAxept og de tar betalt i % sats og ikke flat ørespris. En ny aktør som har lansert i Norge er The Payment House som også har kostnadseffektive terminaler sammen med kasseløsninger.  

 

Det er ulike funksjonalitet på de ulike kortløsningene og terminalene. Spesielt er det mye å hente på Verdiøkende tjenester som lojalitet, kundeklubber og gavekort. Spør din leverandør om mulighetene!

 

Fremtiden er snart her og både Vipps og MobilePay er på full fart på vei inn i butikkverden. Slik det ser ut PT kommer ingen av de store terminal leverandørene til å levere Vipps eller MobilePay integrasjon i terminal før sommeren (i produksjon - kun test). MEN dette kommer for fullt etter sommeren og inn mot julehandelen!  


...og snart kommer Apple Pay, Samsung Pay og kanskje FaceBook Pay?

 

Baard Persson Vaage

Mest lest